Categories
За цветята и градината

Магданоз в саксия

Магданоз в саксия – възможно ли е? Прекрасна подправка и полезен за здравето. Изключително интересен факт е, че магданозът съдържа повече витамин С от лимоните и повече витамин А, отколкото морковите. Как да си отгледаме магданоз в саксия на балкона?

Избор на саксия и почва:

  • Растенията образуват мощна коренова система. Затова саксията трябва да бъде дълбока и просторна. Най-добре да бъде продълговато сандъче. Може да засадите както корени, така и семена.
  • Растението може да се отглежда на почви, които не образуват кора и които имат достатъчно хранителни вещества и влага. Градинска пръст, хумус и речен пясък в съотношени 3:1:1. Може разбира се да закупите и готова почва от специализиран магазин.

Засаждане:

  • Ако засаждате корени, трябва да бъдат засадени същия ден в който са извадени, на разстояние 4-5 см и по-голямо. Можете да изкопаете коренчетата от градинската леха с голям чим земя и да ги пресадите в сандъчето или саксията.
  • Ако използвате семена, за да покълнат лесно, трябва да поставите семената върху влажна кърпа, или  да използвате памук. Семената могат да се посеят по всяко време на годината. Засяват се разпръснато на дълбочина около 2 см. Семената на магданоза нинкнат при 2 градуса температура, а младите поници понасят повече от минус 9 градуса студ.

Светлина:

  • Магданозът може да расте както на слънце, така и на полусянка. Добре се чувства на източните и западните прозорци.

Поливане:

  • Може би единствената сериозна грижа за магданоза е поливането  му. Нуждае се от периодично поливане (препоръчително вечер), за да бъдат листата му винаги свежи.

Важно е да берете листата на магданоза, като избирате стъблата, които са най-отдалечени от центъра на растението. Оставете вътрешните стъбла и листа. Така растението може да продължи да расте. През втората година се събират семената, които ще засеете през следващата пролет.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *