Categories
За цветята и градината

Латинка (Tropaeolum)

Латинка (Tropaeolum). Непретенциозна към условията на отглеждане, а изключително красива. По време на цъфтежа изглежда изключително впечатляващо и може да се превърне в украса на всеки градински парцел. Как да си засадим и отгледаме Латинка?

Почва и засаждане:

  • Разсадът от Латинка (Tropaeolum) се засажда в открита почва през май до първото десетдневие на юни. Нуждае се от лека, питателна, леко кисела, а също и добре дренирана почва. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 30 см. Цъфтежът започва след месец. Не се тори много, защото избояват листата и цъфти по-малко.

Светлина:

  • Обича светлината (директното слънце), но се чувства добре и на шарена сянка.

Температура:

  • Изключително тололюбиво растение. Чивства се прекрасно през лятото.

Поливане:

  • Поддържайте винаги почвата леко влажна. Поливайте растението редовно и умерено, защото не обича нито прекомерната влага, нито засушаване.

Размножаване:

  • Основният начин за размножаване на латинката е чрез семена. Става сравнително лесно. Семената на латинката са доста големи. Засяват се директно в открита почва през месец май. Семената се засяват гнездово, като в 1 дупка се поставят 3 или 4 семена. Може също да се отгледа разсад, като в този случай цъфтежът ще дойде по-рано, отколкото при сеитба на семена в открита почва.

След цъфтежа:

  • Цветето е едногодишно. Когато цъфтежът приключи, изчистете района от растителни остатъци, които трябва да бъдат унищожени. Не забравяйте да съберете семената. Имайте впредвид, че растението се самозасажда.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *