Categories
Рецепти за готвене

Поширани яйца за закуска

Поширани яйца за закуска – лесни, сочни и изключително вкусни. Какво е поширано яйце и как се прави? Класическа рецепта.

Поширането е готварска техника при която яйцата се варят извън черупката, като целта е белтъкът да бъде сварен а жълтъка да бъде в полутечно състояние. Пошираното яйце се нарича още „забулено“ и става много сочно с наситен вкус.

Как се прави?

Необходимо:

  • яйца – колкото сте решили да поширате
  • вода
  • оцет
  • сол

Начин на приготвяне:

В подходяща тенджерка се сипва вода около 1/3 на вместимостта. Водата се кипва на котлона с няколко капки оцет. Той се слага за да запазят яйцата си своята цялост. Като заври водата тенджерата се отмества от котлона и вътре внимателно се счупват яйцата, като се пускат от ниско, за да не се разнесат белтъците или да се спукат жълтъците. Слагате толкова яйца (ако се налага ще поширате още), че да не се опират едно в друго. Котлонът се намалява и тенджерата се връща на огъня. Времето през което ще останат на котлона зависи от вашите предпочитания. За рокхо яйце ги изкарайте на 5-тата минута, а за по-твърдо ги варете повече време. За перфектно поширано яйце се смята това, което е с течен жълтък. Готовите яйца се изваждат от водата в чиния с помоща на решетъчна лъжица.

Нашите поширани яйца са готови. Поднасят се топли към любимия ни сандвич или в допълнение към зелена салата, поръсени с предпочитани подправки.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *