Categories
Полезни съвети

Какво да пием преди лягане?

Какво да пием преди лягане? Няколко напитки, които ще ви помогнат да спите през ноща. Какво съм забелязала и ползвам от личен опит?

Чаша топло прясно мляко. Винаги действа отлично за здрав сън и лесно заспиване. Хората са използвали този вековен лек, за да им помогне да заспят от десетилетия, и той все още е популярен избор и днес. Причината е че, млякото съдържа значителни количества от аминокиселината триптофан. След като триптофанът се консумира, той се превръща в естествения хормон мелатонин в тялото, който помага да се регулира естественото ни състояние на сън. Мелатонинът ни помага за регулиране на циркадния ритъм, намаля тревожността и депресията, и ни подготвя за сън. Може да направите млякото леко сладичко. Действа моментално.

Чай от лайка. Друг традиционен вариант в света на естествените решения за сън. Лайката се счита за една от най-добрите напитки преди лягане. Това е така, защото съдържа терапевтичен антиоксидант, наречен апигенин. Смята се, че този антиоксидант помага за намаляване на тревожността и иницииране на сън. Този чай е много успокояващ, освен това не съдържа кофеин.

Чай от валериана. От векове се използва, като успокоително средство. Билката валериана често се използва за лечение на нарушения на съня, особено при хора, които страдат от безсъние. Добре е обаче този чай да се ползва по-рядко. Има вероятност да доведе до пристастряване, и да не можете да заспите без него.

Има разбира се и други чайове и билки, но аз лично предпочитам млякото. То дори може да ви помогне и да отслабнете. Тъй като млякото е пълно с хранителни протеини, то е добър заместител на късните хапвания, които често провокират затлъстяване.

Нещо немаловажно! Млякото преди лягане не се препоръчва, ако страдате от непоносимост към лактоза. Може да доведе до проблеми свързани със стомашно-чревния тракт.

С пожелание за здрав сън!

Ивайла Димова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *