Categories
Полезни съвети

Защо да пием топъл чай през лятото?

Защо да пием топъл чай през лятото? С какво ни помага? Как действа на организма ни? Студен или топъл чай, и колко топъл?

Организмът ни постоянно е ангажиран с опазване на вътрешното си равновесие, част от което е и  терморегулацията. Най-добрата температура за напитките, е около телесната. Когато пием студена напитка през летните жеги, ние всъщност не помагаме на организма си, а го поставяме на изпитание. Студената маса в стомаха охлажда околните тъкани и при високата външна температура тялото ни е принудено да се заеме със затоплянето им.

Защо да пием топъл чай през лятото? С какво ни помага?

Мнозина си мислят, че студените напитки ще ги разхладят. Точно обратното. Тялото ни прави всичко възможно да се затопли. Повишава се телесната температура и се натоварва организма.

Когато изпием чаша топъл чай:

  • Вече е доказано, че пиенето на топъл чай през лятото охлажда тялото. Увеличава изпотяването. Намалява температурната разлика между външната и вътрешната среда и облекчава работата на организма. След приемането на топлата напитка, съхранението на топлината в тялото намалява, а от там и телесната температура.
  • Утолява жаждата и хидратира тъканите. Стимулира производството на слюнка и устата ви  спира да пресъхва.
  • Подкрепя имунитета, тонизира нервната система, действа оздравяващо на сърдечносъдовата система.
  • Освен, че ни кара да се потим, топлият чай има и диуретичен ефект. Като уринираме по-често, помага да изхвърлим вредните вещества от нашия организъм.

Хубаво е приемаме повече билкови чайове, топли, но не много горещи, леко сладникави и с резенче лимон.

Румяна Николова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *