Categories
За цветята и градината

Редки орхидеи (подбрани видове)

Редки орхидеи (подбрани видове) – нещо уникално. Грациозните и мистериозни орхидеи печелят сърцата веднъж завинаги, и можете да се откажете от много други удоволствия, но не и от орхидеите. Купуването на орхидеи е голямо удоволствие, но най-голямата радост е да видите цъфтеж на много рядка орхидея.

Някои подбрани видове редки орхидеи. Описание и начин на отглеждане.

  • Катлея (Cattleya)

Една от най-ефектните орхидеи с несравним аромат. Това растение се различава от другите орхидеи по това, че има устна с много необичайна форма. Цъфтяща орхидея изглежда страхотно, случва се около 10 цветя да цъфтят на възрастен храст. Цветята миришат просто невероятно. Цветните нюанси са от тъмно лилаво до снежно бяло. Много от тях са двуцветни. Изисква специална почва за орхидеи и саксия с добър дренаж. Нуждае се от много ярка светлина, затова се препоръчва да я поставите на източен или югозападен прозорец. Развива се при нормална стайна температура. Не забравяйте, че за да цъфти орхидеята трябва да осигурите разлика в дневната и нощната температура от около 5–7 градуса. Поливайте цветето, когато пръста в саксията изсъхне, като се внимава течността да не пада върху повърхността на листата.

  • Дендробиум (Dendrobium)

От гръцки „dendrobium“ се превежда като „живеещ на дърво“. Този род обединява повече от 1200 вида, които се срещат естествено във Филипините, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Китай, Океания и Нова Гвинея. Всички тези видове могат да се различават значително един от друг както по формата и цвета на листата и цветята, така и по начина, по който цветята са подредени върху стъблото, времето на цъфтеж и много други. Нуждае се от много ярка светлина, която обаче трябва да бъде разсеяна. Цветето трябва да бъде защитено от преките парещи лъчи на слънцето. Оптималната температура по време на активения растеж през деня е – от 20 до 25 градуса, а през нощта – от 16 до 21 градуса. Поливайте вашата дендробиум почти по същия начин, както другите видове орхидеи.

  • Масдевалия (Masdevallia)

Високопланинска орхидея. Обединява повече от 500 вида, но въпреки това разпространението на растението е доста ограничено. В природата се среща предимно в Мексико и Бразилия. Характерна форма и изящество. Изключително красива. Светлолюбиво растение. Осветлението трябва да е ярко, но в същото време разсеяно. Не се допуска пряка слънчева светлина. Препоръчително е да поставите цветето на западния или източния прозорец. Поливането трябва да е често и много обилно. В леген, пълен с вода, трябва да спуснете саксията и да я оставите за 20 минути, докато корените и кората се наситят с влага. След това орхидеята се прехвърля на обичайното си място.

  • Cypripedium (Дамска пантофка)

Наричана още дамска пантофка е земна орхидея, често с много цветове на едно стъбло. При естествени условия такова растение може да се намери в Америка, Европа и Азия. Орхидеята Циприпедиум е доста капризно и взискателно растение към условията на отглеждане. За стайните растения отглеждани в саксия е небходима готова почва за орхидеи и сукуленти. На дъното на саксията трябва да има добър дренажен слой. Оптималната продължителност на светлина за растението е 12 ч. Някои сортове се чувстват добре и при леко засенчване. Чувстват се добре на температура между 18 и 22 градуса. През пролетно-летния период и малко повече. През зимата – 17-19 градуса. Не забравяйте, че такава орхидея се нуждае от дневна температурна разлика. През нощта стаята трябва да е с 3-4 градуса по-студена, отколкото през деня. През вегетационния период пръста в саксията се навлажнява систематично, веднага след изсъхване на горния слой. Малко преди образуването на пъпки, субстратът се навлажнява само когато изсъхне на прилична дълбочина.

  • Ванда (Vanda)

Такова цвете няма да се побере на нито един перваз на прозореца. Впечатляващо на дължина стъбло – до 3 метра. Неземна красота. Растяща в природата, изглежда хармонично само в условията на хилядолетните тропици. Естественото обитание на орхидея ванда е Югоизточна Азия. Можем ли да си отгледаме орхидея Ванда (Vanda) в къщи? Доскоро се е смятало, че в домашни условия е невъзможно. Вече има хибриди и сортове ванда, които могат да се отглеждат и у дома. За да расте и се развива обаче, за нея са необходими специални условия и правилната грижа. Ако растението се намира в жилищен апартамент, тогава то изобщо се култивира без почва. Кореновата система на храста трябва да е напълно гола. Цветето се фиксира на стената или се поставя в дървена или пластмасова кошница. Подробно за отглеждане на цветето Ванда (Vanda) ТУК!

  • Zygopetalum (Zygopetalum)

Доста малък род който съчетава около 15 различни вида. Всички видове от този род могат да бъдат намерени в тропическите райони на Америка, но най-големите популации се срещат във влажните гори на Бразилия. Това са най-капризните и взискателни в грижите растения от цялото огромно семейство орхидеи. За да може такова цвете да расте и да се развива нормално, трябва да му се осигурят условия, които са възможно най-близки до естествените. Повече за Зигопеталум (Zygopetalum) ТУК!

  • Фаленопсис (Phalaenopsis)

Орхидеята фаленопсис (Phalaenopsis) е тревисто растение от племето Vandaceae от семейство Орхидеи. Нейната родина са влажните гори на Югоизточна Азия, Австралия и Филипините. Повечето от тези орхидеи са епифити, тъй като растат на дървета, но в някои случаи могат да бъдат намерени и на скали. Страхотна! Може да цъфти по всяко време, като продължителността на цъфтежа е 2-6 месеца. Максимално допустимата температура за отглеждане на растението е около 42 градуса, а минималната 12 градуса. Чувства се добре при температура от 15 до 25 градуса. Обича светлината, но без преки слънчеви лъчи. Поставете саксията, на перваза на прозорец с източна, западна или североизточна ориентация. Поливането на цветето е необходимо само след като субстратът е напълно изсъхнал. Когато отглеждате растение в прозрачен съд, изчезването на влагата от стените е сигнал за поливане. Веднъж на всеки 4 седмици растението трябва да получава душ.

Това е само една малка част от чудния свят на орхидеите. Надявам се да ви е било полезно интересно! В бъдеще – още за различни видове редки орхидеи!

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *