Categories
Сладкиши и десерти

Сладко от смокини с орехи

Сладко от смокини с орехи – идеалното допълнение към тестената закуска. Хубаво сладко с цели смокини. Лесна за изпълнение рецепта с отличен резултат.

Как да си направим сладко от смокини с орехи?

Продуктите са съобразени за еденица (1кг. смокини). За повече, увеличете продуктите!

Необходимо:

  • смокини – 1 кг.
  • захар – 500 гр.
  • лимонена киселина (лимонтозу) – 1 ч.л. или 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • орехови ядки – 50-60 гр.
  • вода – 1 л.
  • карамфил – 10-12 пръчици

Начин на приготвяне:

– В подходяща по големина тенджера сложете захарта, карамфила и водата. Направете захарен сироп.  Разбърквайте от време на време, докато се разтопи напълно захарта, и докато усетите кога течността добива плътност на сироп. Свалете от огъня когато започне леко да се сгъстява.

– Измийте добре смокините и ги почистете от дръжките. Пуснете ги в сиропа. Добавете и орехите. Върнете тенджерата обратно на котлона. Когато заври, оберете пяната. Опитните домакини знаят, че при варенето на сладко, основното правило е на „тих огън“. Сладкото не трябва да ври и бълбука, а да къкри слабо. Варете до желаната гъстота. Най-лесно ще разберете, че сладкото е готово, с метода на капката. Капнете от сладкото върху равна повърхност. Капката трябва да запази формата си без да се разлива. Малко преди края на варенето ( 4-5 мин.), добавете лимонтозуто (лимоновия сок), разбъркайте внимателно за да не накъсате смокините. След 4-5 мин. вашето сладко от смокини е готово.

– Още топло разпределяте в буркани, слагате капачката, завивате добре и обръщате бурканчето с капачката надолу. Оставяте така докато напълно изстине. Приберете го на хладно място.

 

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *