Categories
За цветята и градината

Хлорофитум (Chlorophytum)

Хлорофитум (Chlorophytum) – непретенциозно и издръжливо. Красива зеленина у дома. Засаждане и отглеждане в домашни условия.

Оранжевият хлорофитум (Chlorophytum amaniense) е един от многобройните видове, изключително красив. Благодарение на него въздухът в стаята става много по-чист.

Домашни грижи:

Почва:

  • Всяка неутрална почва е подходяща за хлорофитум: универсален субстрат или субстрат за бегонии, палми, рози. На дъното на саксията е задължително да има дренаж – експандирана глина, вермикулит, глинести парчета. За подхранване можете да използвате както минерални торове, така и органични. Основното е, те да са подходящи за декоративни листни растения. Оптималната честота на торене е 1 път на 15 дни.

Светлина:

  • Нуждае от доста голямо количество светлина, но не обича парещите лъчи. За него прозоречните первази със западна или източна ориентация са перфектни. Директните слънчеви лъчи трябва да падат върху листата му за не повече от 2-3 часа на ден.

Температура и влажност на въздуха:

  • Обича топлината. Температурата трябва да бъде близка до стайната, като оптималната стойност е 25-27 градуса. Понася добре и летните жеги. През зимата температурата не трябва да пада под 10-11 градуса.
  • Няма специални претенций за влажността на въздуха. При силна топлина, ако е необходимо, напръскайте растението.

Поливане:

  • С настъпването на пролетния период и до първите есенни дни поливането трябва да се извършва приблизително 1 път на 2 дни. В този случай субстратът се навлажнява само след като повърхността му изсъхне. Изобилието от поливки ще провокира растежа на кореновата система, така че корените ще излязат от саксията.

Пресаждане и размножаване:

  • Препоръчва се да се презасажда ежегодно през пролетта в по-голяма саксия. След като храстът стане възрастен, честотата на засаждане може да бъде намалена до веднъж на всеки 2-3 години.
  • Най-лесно се размножава, чрез разделяне на растението. По време на пресаждането се вземат детки и се засаждат самостоятелно в отделни малки саксийки..

Нина Тодорова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *