Categories
За цветята и градината

Райска ябълка (Diospyros kaki)

Райска ябълка (Diospyros kaki) – полезна и уникална. Полезен плод, а и много красива. Засаждане и отглеждане в градината.

Един от най-обичаните есенни японски плодове. Нарича се още каки, персимони, Корейско манго. Сравнително непретенциозно за отглеждане растение. Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове – по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С . Достига на височина 8-10 метра. Цъфти в края на май или началото на юни, като цветовете не се увреждат. Започва плододаване на 3-4-ата година. Не се напада от вредители.

Райска ябълка (Diospyros kaki) е богата на витамин А, витамин С, изключително богата на диетични фибри.

– Почва и торене:

  • Не е много взискателна към почвените условия. Доброто дрениране е от съществено значение. Най-добре е да се засажда през пролетта, след като е отминала всяка опасност от замръзване.
  • Ако се тори редовно райската ябълка дава много и вкусни плодове с голяма сладост. Добри резултати се получават при смес от различни торове.  Прекомерното наторяване или прекомерните количества азотни торове обаче ще предизвикат разпадането на плодовете.

– Светлина и температура:

  • Светлолюбиво и топлолюбиво растение. Райската ябълка би искала да бъде засадена на слънчево и светло място. Например, от южната страна на къщата.

– Поливане:

  • Райската ябълка e влаголюбива овощна култура и изисква напояване ако валежите са  по-малко от 600-700 мм особено по време на наедряване на плодовете.

Прибирането на реколтата става през есента и началото на зимата. Дръжката на плода трябва да се реже до чашката. Къснозрелите сортове могат да се събират дори още по-късно, след падането на първите слани. Плодовете се съхраняват в тъмно и хладно помещение.

Нели Узунова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *