Categories
Сладкиши и десерти

Как да си направим стафиди?

Как да си направим стафиди? С вкус, наподобяващ прясното грозде, но са по-сладки. Богати на витамини и въглехидрати. Безвредни за диабетиците.

Как да си направим стафиди от грозде?

В домашни условия могат да се приготвят хубави стафиди. Имайте предвид обаче, че не всеки сорт грозде е подходящ за стафиди. За да приготвите сами стафиди, използвайте само грозде без семки. В противен случай семките ще променят вкуса на стафидите и те ще бъдат горчиви.

  • Използвайте само добре узряло грозде.
  • Берете гроздето в сухо време. Ако плодовете са наситени с влага, стафидите не само ще изсъхнат за дълго време, но и ще са с по-лошо качество. Дори е хубаво преди прибиране на реколтата лозята да не се напояват в продължение на поне 10 дни.
  • При подготовката на гроздето, то само се почиства. Не се мие. Изключение прави влажната обработка, която се извършва за ускоряване на узряването и сушенето на стафиди.

Най-лесния начин е да изсушим гроздето на слънце. Той обаче не се препоръчва, тъй като зърната привличат прекалено много насекоми, които изсмукват сладкия сок. Може да сушите гроздето също в проветриво помещение върху решетка или сито.

Най-бързия начин, който не се влияе от климатичните условия обаче е във фурната.

След като плодът е почистен се поставя в суха тава с чисто дъно постлано с хартия. Фурната се регулира на температура 40 градуса. Решетката се поставя в средата, а вратата на фурната се оставя леко открехната. При тези условия обикновено плодът се изсушава за една нощ. По желание за ускоряване на сушенето набраното и почистено грозде се подлага на обработка, чрез която се премахва восъчния налеп. За целта гроздето се потапя в  0.3-0.4%-ов кипящ разтвор от сода бикарбонат  за 3-4 секунди. В разтвора може да се постави около 1% зехтин, който придава мекота и лъскавина на стафидите. Точното време, необходимо за изсушаване на стафидите, зависи от мощността на фурната, както и от сорта на самото грозде. Стафидите се считат за готови, когато при притискане плодът не овлажнява пръстите.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *