Categories
За цветята и градината

Есенно подрязване на рози

Есенно подрязване на рози – ключът към здрави и красиви храсти през пролетта. Кога и как се подрязват и тяхното зазимяване?

Розата е кралицата на цветята. За да се насладите изцяло на приказната прелест на това растение, е необходимо да прилагате изискуемите грижи. Подрязването е сред най-важните моменти в отглеждането на розите. Чрез него се подмладява и подсилва растението, оформя се желания вид, позволява се на розата да се концентрира в произвеждането на цветни пъпки и съответно в обилен цъфтеж, а не в развитието и удължаването на стъблата. Резитбата през есента е най-малко травмираща за растението. Освен това розите, които не са подрязани, са изложени на по-голям риск от замръзване.

Кога точно да подрежем розите през есента и как?

  • Времето за подрязване на розите зависи главно от времето и климатичните характеристики на региона. Оптималния период е от края на октомври до средата на ноември. Ако все още има хубави слънчеви дни, срокът може да бъде удължен с една две седмици. Задължително трябва да застудее.  В противен случай растежът на нови пъпки веднага ще започне и тези пъпки ще изгният през зимата.
  • Как става? Отстраняваме сухите стъбла, а останалите леторасти скъсяваме на височина 20-30 см от терена. За бордюрните рози височината е по-малка – 15-20 см. Върху тях натрупваме почва около 15 см и така растението зимува без проблем. Една санитарна и задължителна операция.
  • Подробности:  Чаено-хибридни рози. Тези рози се отглеждат освен за украса в градината, и за рязан цвят. В зависимост от развитието на растението се оставят по 4 до 8 основни клона, като на силните се оставят повече пъпки, а на слабите – по-малко.  Катерливи рози. Катерливите рози се оставят да израстнат за няколко години и да „наберат“ една добра височина. След това се избира най-здравото стъбло, което ще служи за ориентир и основа.
  • Реже се 1 см. над пъпка под ъгъл 45 градуса. За по-силните стъбла над 3-та пъпка, и съответно за по-слабите по-ниско.

Нели Узунова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *