Categories
За цветята и градината

Дамско сърце (Dicentra)

Дамско сърце (Dicentra) – великолепно и романтично. Както градинско, така и саксийно растение. Дошло в Европа от Япония през 1916 година. Популярно и красиво, в градината достига до 70-80 см. височина. Цветовете са с форма на сърце в бледочервени, червени, бели или светлорозови окраски.

Отглеждане на Дамско сърце (Dicentra)

Почва:

  • Растението се засажда на открито от последните дни на април до първите дни на май. Можете да отглеждате това растение във всякаква почва, но най-добрият вариант за него ще бъде лека, добре дренирана, умерено влажна и богата на хранителни вещества почва. Специфично при отглеждането на Дамското сърце е, че когато отмине цъфтежът му, а стъблото изсъхне, то трябва да бъде отстранено.

Температура:

  • Понася добре температурите на нашите географски ширини. Растението се изкопава всяка есен и се засажда отново на пролет. Когато издънките се появят през пролетта, те трябва да бъдат покрити през нощта, защото студовете могат да ги убият.

Светлина:

  • Предпочита полусенчести места (шарена сянка). Дамското сърце създава чудесно настроение и краси градината от средата на април чак до края на юли.

Поливане:

  • Водата на растението трябва да бъде умерена, а също така трябва систематично да разрохвате повърхността на почвата и да окопвате плевелите своевременно. Необходимо е да се полива с мека вода. В същото време, по време на суша, трябва да се полива по-често от обикновено, но трябва да се има предвид, че прекомерното поливане може да причини гниене на кореновата система.

Размножаване:

  • Отглеждането на такова цвете от семена е доста трудно и е много трудоемко. Размножаването може да се извърши и през пролетта/март-април/ и през есента/септември/ чрез разделяне на старите туфи или чрез коренови резници. Дължината на резниците трябва да бъде около 15 сантиметра. При това за вкореняване се използва лека и влажна почва, като резниците трябва да се покрият със стъклени буркани.

Цветовете са изключително деликатни. Пазете растението от силен вятър и течение.

Нели Узунова.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *