Categories
Полезни съвети

Какво е сотиране?

Какво е сотиране? Техника на готвене. Отличителното при тази техника е, че се готви с много малко количество мазнина. Как става?

Това е техника на готвене. Sautee (соте) – от френски, подскачам, заради движението, което се получава докато храната се готви. Храна, която е сотирана се зачервява (карамелизира), за да се запази нейната текстура, вкус и крехкост. Когато използвате техниката сотиране вкъщи, не е задължително да подхвърляте продуктите заедно с тигана, достатъчно е да разбърквате с помощта на дървена шпатула.

При сотирането най-важното е тиганът да е силно загрят. След това се добавя мазнината – масло, зехтин или олио, която също трябва да е загрята добре преди да се добавят продуктите. Горещата мазнина спомага за равномерното придобиване на златист цвят на храната. Слага се съвсем малко мазнина, само да се намазни дъното на тигана. Всяка излишна капка мазнина превръща сотирането в пържене. Това е от изключителна важност. За сотиране се използва най-вече обикновен зехтин (екстра върджин изгаря по-бързо, тъй като има ниска точка на горене).

Друг ключов момент е тиганът да не се препълва. Той трябва да е достатъчно широк и с равно дъно. Продуктите трябва да са нарязани на парчета или тънко, за да се осигури по-бързото им готвене.

Основна ключова разлика и отговор на въпроса „какво е сотиране“ е, че самото сотиране се извършва почти без мазнина и при по-висока температура от пърженето.

И като за финал, преди да пуснем храната си в тигана, трябва да я подсушим много добре. В противен случай ще пука и пръска.

Нина Тодорова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *