Categories
Полезни съвети

Как да съхраним хляб за по-дълго време?

Как да съхраним хляб за по-дълго време? Вкусен хляб с хрупкава коричка и мека средна част. Една от най-популярните храни на нашата трапеза.

Безспорно хлябът е най-вкусен когато е пресен, изваден от фурната и още топъл. Но не винаги можем да го консумураме веднага.

Как да съхраним хляб за по-дълго време?

Не съществува строго определено правило относно съхраняването на хляб, но едно от най-важните е, да не се поставя в затворен контейнер преди да изстине, тъй като парата ще образува влага, която от своя страна ще допринесе за по-бързата поява на мухъл. Преди години съхраняването на хляб и хлебни изделия се е извършвало в платно, понякога в кърпа от ленено платно. Въпреки, че този метод е актуален и днес, има и други методи, които ще споменем по-долу.

Замразяването е най-добрият метод, ако искате да запазите по-големи количества хляб. Сега е момента да спомена, че говорим за замразяване във фризера, а не съхранение в хладилник. В хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява, а също ускорява процеса на разваляне на продукта. Противно на хладилника, най-доброто място е фризера. Как става?

Хлябът може да бъде замразен цял или на филийки в зависимост от количеството на вашата консумация. Много е важно как е опакован. Правилната опаковка гарантира, че хлябът ще остане възможно най-свеж във фризера. Използва се хартиена торбичка или найлонов плик (може оригиналния от самия хляб). Изчаква се хлябът да изстине напълно, увива се в кърпа, после се слага в найлоновата опаковка, изкарва се колкото е възможно въздуха и се завързва торбата. В краен случай при липса, може и без кърпа, но въздухът от торбичката се изкарва максимално. Така замразен, хлябът издържа около 4 до 6 месеца.

Правилното размразяване. За да се размразите, можете да оставите хляба в торба от плат. Тя попива излишната влага. В зависимост от стайната температура хлябът се размразява след шест до осем часа и е с добро качество. Отделни замразени филийки се размразяват само за един процес на препичане в тостера и са с отлично качество.

Недка Петрова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *