Categories
За дома

Архангелова задушница – кога е и какво се прави?

Архангелова задушница. През 2022 година е на 5 ноември, събота. Задушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите.

Какво се прави на Архангелова задушница?

Спазват се същите обичаи, както и на останалите задушници. Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, а  цветята – добродетелите на починалия. Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния. За успокоение душата на мъртвия и за опрощение на греховете му се раздава, както на близки, така и на непознати хора, които също са на гробищата, за да почетат близките си. Раздават се варено жито, питки (или хляб), сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино, плодове, кекс и др.

На Архангелова задушница по традиция се почита паметта на загиналите за Освобождението на България, на участниците във войните за национално обединение и отдалите живота си български военнослужещи. Вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *