Categories
За цветята и градината

Есенно размножаване на рози

Есенно размножаване на рози – идеалното време за много операции в градината. Опитайте! Сега е моментът. Как става?

Ако ви е писнало да давате пари за вкоренени и отгледани растения, опитайте да си вкорените сами. Оптималното време за тази процедура за розите е от края на октомври до средата на ноември. Най-добрия вариант е чрез резници. Майчиният храст трябва да бъде здрав, добре оформен и облистен, без наличие на болести и неприятели.

  • Винаги взимайте силни и здрави резниици от външната страна на храста. Храстът трябва да е преминал в покой, за да понесе лесно интервенцията.
  • Дебелината на резниците трябва да бъде около 5 мм. дълги около 15-20 см. Всеки сегмент трябва да има 4-5 добре развити пъпки.
  • Долните листа на резниците се отстраняват, а горните се съкращават, оставяйки половинки. Това ще предпази стеблото от разпад или изсушаване. Всички шипове трябва да бъдат отстранени от издънката.
  • Резниците се поставят в земята под ъгъл от около 40-45 градуса. Засаждането им в почвата може да бъде на дълбочина не повече от 10 см. (една или две долни пъпки да са в земята).
  • Засаждането се извършва в готов субстрат за рози или смес от пръст и пясък.
  • Добре е да третирате резниците със смес от стимулант на растежа и да ги задържите за 10-15 минути в манганов разтвор, за да избегнете гниене.
  • Розовите резници на открито най-лесно се защитават чрез пластмасови бутилки. Поставете по една бутилка без дъно върху всяка. Отворът отгоре трябва да остане отворен за вентилация.

Нели Узунова

Трябва да знаете (не само при есенно размножаване на рози), че внесените цветя от чужбина се хранят със стимуланти и понякога губят способността си да се вкореняват.

Може да прочетете също:  Зазимяване на розите!

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *