Categories
Видео рецепти Туршии и консерви

Солената туршия на баба (видео)

Солената туршия на баба. Традиционната сурова туршия, съдържаща голям брой лактобактерии и пробиотици, полезни за хората. Как да си я приготвим?

Да се слага всяка година сурова туршия е не само кулинарна традиция, но и неразделна част от бита на българина. Обичаният от всички вкус се дължи на дивата ферментация, а именно на лактобактериите, които се съдържат в самите зеленчуци. Важно е да подчертаем, че полезните лактобактерии и пробиотици съществуват единствено и само в суровите туршии, те не присъстват в стерилизираните в буркани туршии. Когато правите такъв тип сурова туршия трябва да знаете, че след третия ден трябва да се претака. В продължение на една седмица това се прави на всеки два дена. За да нямате проблем с туршията от този вид, най-добре е тя да се приготвя, през втората половина на месец октомври и ноември. Тогава времето е по-хладно и подходящо за този тип туршия.

Необходими продукти:

  • Карфиол
  • Моркови
  • Чушки
  • Зелени домати
  • Сол

Начин на приготвяне:

Важно условие при съхранението на солената туршия на баба е, след втасването да бъде съхранявана при температура около 10 градуса първите 2дни. След това обаче е хубаво на хладно 4 до 5 градуса. Някой хора използват бензоат и когато туршията е готова го добавят, за да бъде по-дълго време съхранена. Съотношението на бензоата с водата е 1 гр. на 1 л.

Ако ви харесва рецептата, и за още подобни за здравословна и вкусна храна, последвайте канала Mamche Am-Am

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *