Categories
Полезни съвети

Чай от лайка

Чай от лайка – срещу широк спектър от здравословни проблеми. Един от популярните на пазара. За засилване на имунната система. Традиционна напитка за студените зимни дни. Освен ползите за здравето имаме и неповторим вкус и аромат. Как да си приготвим?

Чай от лайка се прави по следният начин:

  • Загрейте около 300 мл. вода до кипене и оттеглете от котлона
  • Сложете 2 супени лъжици изсушен цвят от лайка (може и малко повече, ако желаете да е по-силен)
  • Поставете капак и го оставете да престои така около 5-6 минути, за да се активира.
  • След това, може да се насладите на чая. Може да подсладите по желание и да добавите резенче лимон.

Лайката има противовъзпалителното и смекчаващо действие, в случай на грип и простудни заболявания. В тези случаи е добре да добавите и лъжичка мед. Облекчава кашлицата. При гнойни ангини е хубаво да се направи гаргара с чай от лайка и лъжичка сода бикарбонат прибавена към чая, заради антисептичното действие на комбинацията. При белодробни инфекции може да правите инхалации с чай, особено в студените дни, когато простудните заболявания зачестяват. Укрепва имунната система.

Чаят от лайка също и успокоява. Учените установяват, че лайката значително намалява симптоми като нервност и депресия. Също стомашно-чревни проблеми. Чаят от лайка отдавна се използва за лечение на безсъние.

Освен вътрешно може да се ползва и външно. Прилага се като студен чай от лайка на мястото на раздразнения или кожни състояния, като например екзема. Отвара от лайка добре въздейства върху рани, хемороиди, служи за влагалищни промивки и др.

Нина Тодорова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *