Categories
Полезни съвети

Видове уиски

Видове уиски. Как да ги различаваме и какво трябва да знаем за популярната напитка? Разликите в производството и тайните на техния вкус.
Известният американски писател Уилям Фокнър казва, че няма лошо уиски, просто някои сортове са по-добри.

Думата Whisky идва от шотландско-келтската дума (uisge betha), което в превод значи „водата на живота“.

Уискито е дестилиран алкохол от жито или царевица, който отлежава в дъбови бъчви в продължение на години. При производството на напитката има едно основно правило. То се отнася до всички видове уиски – “Уискито трябва да е направено само от зърно”.

Видове уиски и терминологията, свързана с тях.

Blended  whisky – смесено уиски. Това е най-разпространеното уиски. Блендовите уискита представляват 90% от световното производство. Този вид уиски е съставен от малцов и зърнен дестилат. Малцовият дестилат в блендед уискито е между 20% и 60%. С най-добро качество са тези в чийто бленд  има поне 40% ечемичено малцово уиски. Това уиски отлежава до 6 години в дъбови бъчви. По-високото ниво в смесените уискита е Deluxe Blend. Този вид уиски има по-високо съдържание на малц – между 60% и 70%. Най-често се получава при дестилация на вече отлежали (блендед уиски). По стандарт Делукс Бленд трябва да е отлежал 12 или 15 години.

Malt Whisky (Малцово уиски). Произвежда се  само  от ечемичен малц. Името на това уиски идва от суровината, от която се приготвя – покълнал ечемик, наричан още малц. В резултат се получава превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено (Blended) уиски. Докато отлежава в бъчви, малцовото уиски има алкохолен градус между 50 и 60. При бутилиране, уискито се разрежда и достига до 40-43 градуса алкохол.

Single malt (Едномалцово). Това е най-скъпото уиски. То се произвежда изключително от ечемичен малц и то само в една дестилерия.

Scotch, Irish, Bourbon…

Scotch или Шотландско уиски. За да се нарече едно уиски скоч, то трябва да е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. В Шотландия повечето дестилерии произвеждат малцови уискита с уникален вкус и аромат. В скочът не може да се добавя нищо друго освен вода и карамел за цвят. Някои марки шотландско уиски: Chivas Regal, Dalmore, Grant’s, Johnnie Walker, Cardhu, Ballantine’s…

Irish или Ирландско уиски. Дестилирано и отлежало в Ирландия, то се прави от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Основната разлика между скоча и ирландското е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а в Ирландия – три пъти. Някои марки ирландско уиски: Bushmills, Jameson, The Sexton, Tullamore Dew…

Bushmills са най-старата лицензирана фабрика за уиски в света – лицензът им е от 1608 год.

Bourbon или Американско уиски. За да се нарича Бърбън, то трябва да е направено в САЩ. Името на бърбъна идва от района “Олд Бърбън” в щата Кентъки. Дестилира се от зърнена смес, в която задължително трябва да има 51% царевица – именно на това се дължи неговият сладникав вкус. Технологията на приготвяне на бърбъна не позволява включването на съставки, които променят цвета, вкуса или сладостта. Някои марки бърбън: Jim Beam, Four Roses, Booker’s…

Jack Daniel’s е бранд Tennessee whiskey , произвежда се в САЩ, в щата Тенеси и една от най-продаваните марки алкохол в света.

 

Нина Тодорова

снимка: (Pixabay)

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *